Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 3.5/5 - 2 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Seb'u'l-Mesânî ve Fatiha Suresi: Anlamı, Faziletleri ve Hadislerle Deliller
RasitTunca-3 
Seb'u'l-Mesânî ve Fatiha Suresi: Anlamı, Faziletleri ve Hadislerle Deliller
Giriş
İslam geleneğinde Kur’an-ı Kerim’in her sûresi ayrı bir öneme sahip olmakla birlikte, Fatiha sûresi eşsiz bir konuma sahiptir. Hz. Peygamber’in (sav) “Kur’an’ın en büyük sûresi” olarak nitelendirdiği Fatiha, aynı zamanda “es-Seb‘u’l-Mesânî” (tekrarlanan yedi âyet) ismiyle de anılmaktadır. Bu makalede, Ebu Saîd İbnu’l-Muallâ rivayeti merkeze alınarak Seb‘u’l-Mesânî kavramının anlamı, Fatiha sûresinin faziletleri ve bu konudaki deliller ele alınacaktır.

1. Seb‘u’l-Mesânî Kavramı
1.1. Etimolojik Anlamı
“Seb‘u’l-Mesânî” terkibi Arapça iki kelimeden oluşmaktadır: “Seb‘” (yedi) ve “Mesânî” (tesniye/ikil kökünden gelir, “katlamak, bükmek, tekrar etmek” anlamlarına gelir). Terkip, “tekrarlanan yedi” veya “iki katlı olan yedi” manasına gelir. Bu isimlendirme, sûrenin hem yedi âyetten oluşmasına hem de namazlarda sürekli tekrar edilmesine işaret etmektedir.
1.2. Kur’an’da Kavramın Zikri
“Seb‘u’l-Mesânî” ifadesi doğrudan Kur’an’da geçmemekle birlikte, Hicr sûresi 87. âyette “seb‘an mine’l-mesânî” (tekrarlanan yedili) şeklinde zikredilmektedir:
“Andolsun ki biz sana ‘tekrarlanan yedi âyeti’ ve yüce Kur’an’ı verdik.” (el-Hicr 15/87)
Ayrıca Zümer sûresi 23. âyette Kur’an’ın bir sıfatı olarak “mesânî” kelimesi geçmektedir.
1.3. Tefsirlerde Farklı Yorumlar
Müfessirler “seb‘an mine’l-mesânî”nin ne olduğu konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerdir:
Birinci Görüş: Fatiha sûresidir. Sahipleri Hz. Ömer, İbn Abbas, Taberî ve cumhurdur. Dayanağı Hz. Peygamber’in açık hadisleridir.
İkinci Görüş: Yedi uzun sûredir (Seb‘-i Tıvâl). Sahipleri İbn Mes‘ûd ve İbn Ömer’dir. Dayanağı bu sûrelerde ahkâm ve kıssaların tekrarlanmasıdır.
Üçüncü Görüş: Tüm Kur’an’dır. Sahipleri bazı âlimlerdir. Dayanağı Kur’an’ın tamamının “mesânî” vasfı taşımasıdır.
Taberî, sahih hadislere dayanarak en isabetli görüşün Fatiha sûresi olduğunu belirtmiştir. Nitekim kronolojik açıdan Hicr sûresi Mekkî olduğu halde, seb‘-i tıvâlin çoğunluğunun Medenî olması ilk görüşü zayıflatmaktadır.

2. Ebu Saîd İbnu’l-Muallâ Hadisi ve Delil Değeri
2.1. Hadisin Metni ve Kaynakları
Ebu Saîd İbnu’l-Muallâ (ra) şöyle anlatmaktadır:
“Ben Mescid-i Nebevî’de namaz kılıyordum. Resûlullah (sav) beni çağırdı. Fakat namazda olduğum için çağrısına hemen cevap veremedim. Namazdan sonra yanına vararak: ‘Ey Allah’ın Resûlü, namaz kılıyordum, bu sebeple cevap veremedim’ diye özür beyan ettim. Bana:
‘Allah, Kitab’ında: “Ey iman edenler, Allah ve Resûlü sizi çağırdıkları zaman hemen cevap verin” (Enfal, 24) buyurmuyor mu?’ dedi ve arkasından ilave etti:
‘Sen mescidden çıkmadan önce, sana Kur’an’ın en büyük sûresini öğreteyim mi?’ buyurdu ve elimden tuttu. Mescidden çıkacağı sırada ben: ‘Ya Resûlallah! Bana en büyük sûreyi öğretecektiniz’ dedim. Bunun üzerine:
‘O sûre “Elhamdü lillâhi Rabbi’l-âlemîn” dir ki, bu “Seb‘u’l-Mesânî” (namazlarda tekrar tekrar okunan yedi âyet) ve bana verilen yüce Kur’an’dır.’ buyurdu.”
Kaynaklar: Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, İftitâh 26; Ebû Dâvud, Vitr 15; Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’ân 1.
2.2. Hadisin Tahlili
Bu hadis, Fatiha sûresinin Kur’an’ın en büyük sûresi olduğunu ve “Seb‘u’l-Mesânî” ifadesinin doğrudan Fatiha’ya işaret ettiğini gösteren en açık delildir. Hadisin baş kısmında geçen Enfal 24 âyeti ise, Resûlullah’ın çağrısına namaz halinde dahi icabet etmenin gerekliliğine dikkat çekmektedir. Âlimler, namazın bozulup bozulmayacağı konusunda farklı görüşlere sahip olsalar da, peygamberin emrine derhal icabet etmenin farz olduğunda ittifak etmişlerdir.
Tirmizî bu hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.
2.3. Diğer Rivayetlerle Destek
Aynı anlamda Ebû Hüreyre’den rivayet edilen bir hadiste Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur:
“Nefsimi kudret elinde tutan Zât-ı Zü’l-Celâl’e yemin ederim ki, Allah, Fatiha’nın bir mislini ne Tevrat’ta, ne İncil’de, ne Zebur’da, ne de Furkan’da indirmemiştir. O, (namazlarda) tekrarla okunan yedi âyet (Seb‘u’l-Mesânî) ve bana ihsan edilen yüce Kur’an’dır.” (Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’ân 1)

3. Fatiha Sûresinin Faziletleri
3.1. Kur’an’ın Özü ve Anası (Ümmü’l-Kitâb)
Fatiha sûresi, “Ümmü’l-Kitâb” (Kitab’ın Anası) olarak da isimlendirilir. Bunun sebebi, Kur’an’ın temel konularını özlü bir şekilde ihtiva etmesidir: Tevhid, rububiyet, rahmet, hesap günü, kulluk, yardım dileme ve doğru yol talebi. Hasan-ı Basrî’nin belirttiği gibi, önceki kitapların bilgisi Kur’an’a, Kur’an’ın özü de Fatiha’ya dercedilmiştir.
3.2. Allah ile Kul Arasında Paylaştırılan Sure
Ebû Hüreyre’den rivayet edilen kudsi hadiste Allah Teâlâ şöyle buyurur:
“Namazı (Fatiha’yı) benimle kulum arasında ikiye böldüm. Kuluma istediği verilecektir.”
Kul “Elhamdülillâhi rabbi’l-âlemîn” deyince, Allah: “Kulum bana hamdetti” der.
“Er-rahmânir’rahîm” deyince: “Kulum beni övdü” der.
“Mâliki yevmiddîn” deyince: “Kulum beni yüceltti” der.
“İyyâke na’büdü ve iyyâke neste’în” deyince: “Bu benimle kulum arasındadır, kuluma istediği verilecektir” der.
“İhdine’s-sırâte’l-müstakîm…” deyince: “Bunlar kulumundur, kuluma istediği verilecektir” der. (Müslim, Nesâî, Tirmizî)
Bu hadis, Fatiha’nın hem övgü (hamd) hem dua boyutunu bir arada barındırdığını göstermektedir.
3.3. Şifa ve Tedavi Özelliği
Fatiha sûresine “eş-Şifâ” (şifa) ismi de verilmiştir. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:
“Fatiha’yı okumak bütün dertlere devadır. Her nevi zehire karşı şifadır.” (Feyzü’l Kadir)
Ashab-ı Kiram’dan bir grup, bir kabile reisini Fatiha okuyarak tedavi etmiş, Hz. Peygamber de bu uygulamayı onaylamıştır (Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân 9).
3.4. Diğer İsimleri ve Faziletleri
Fatiha sûresinin diğer isimleri şunlardır: Fâtihatü’l-Kitâb (Kitab’ın Açılışı), Ümmü’l-Kur’ân (Kur’an’ın Anası), el-Hamd (Övgü Suresi), el-Esâs (Temel), el-Vâfiye (Yeterli Olan), el-Kâfiye (Yetip Artan), el-Kenz (Hazine), eş-Şükr (Şükür).
İbn Abbas’tan rivayet edilen bir hadiste Cebrail (as), Hz. Peygamber’e şöyle müjde vermiştir:
“Sana verilen iki nuru müjdeliyorum. Bunlar senden önce hiçbir peygambere verilmemişti: Fatiha sûresi ve Bakara sûresinin sonudur (Âmenerresûlü). Onlardan okuduğun her harfe mukabil sana mutlaka sevap verilecektir.” (Müslim, Müsâfirîn 254)

4. Fatiha’nın Namazdaki Yeri
Fatiha sûresi, namazın olmazsa olmazıdır. Ebû Hüreyre’den rivayet edilen bir hadiste Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:
“Kim Fatiha sûresini okumadan namaz kılarsa, bilsin ki bu namaz nâkıs (eksik)tır, tamam değildir.” (Kütüb-i Sitte)
Hanefîler dışındaki üç mezhebe göre Fatiha okumadan kılınan namaz geçersizdir. Hanefîler ise, Fatiha’nın vacip olduğunu ve terk edilmesi durumunda namazın sehiv secdesi gerektirdiğini belirtmişlerdir.

Sonuç
Ebu Saîd İbnu’l-Muallâ hadisi, Fatiha sûresinin “Seb‘u’l-Mesânî” olarak isimlendirilmesinin temel delilidir. Bu hadis ve diğer rivayetler ışığında:
Birincisi: Seb‘u’l-Mesânî, namazlarda tekrar tekrar okunan yedi âyetli Fatiha sûresidir.
İkincisi: Fatiha, Kur’an’ın en büyük ve en faziletli sûresidir.
Üçüncüsü: Fatiha, hem Allah’a hamd ve senayı hem de kulun ihtiyaçlarını dile getiren bir duadır.
Dördüncüsü: Fatiha, şifa, tedavi ve manevi korunma gibi çok yönlü faziletlere sahiptir.
Beşincisi: Fatiha okunmadan kılınan namaz eksik kabul edilmiştir.
Bu hususlar, Fatiha sûresinin İslam ibadet hayatındaki merkezi konumunu ve onu “Kitab’ın Anası” yapan hikmeti açıkça ortaya koymaktadır.

Not: Makalede geçen hadislerin kaynakları şunlardır: Buhârî, Tefsir 1; Nesâî, İftitâh 26; Ebû Dâvud, Vitr 15; Tirmizî, Sevâbu’l-Kur’ân 1; Müslim, Müsâfirîn 254; Feyzü’l Kadir; Kütüb-i Sitte.

Bir Karoglan Raşit Tunca Makalesi

Raşit Tunca ve DeepSeek

Schrems, 05.05.2026

Signing of Raşit Tunca

Raşit Tunca
Sevgiler Saygılarla Sunarım
Smileys-2

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
RasitTunca-4 Oruç ve Ramazanın Faziletleri Raşit Tunca 0 189 02-28-2026, 01:31 AM
Son Yorum: Raşit Tunca
Dini-1 Abdest ve Namazın Maddi ve Manevi Faziletleri Raşit Tunca 0 698 11-14-2024, 12:18 AM
RasitTunca-4 El - Fatiha Denilince Fatiha Okumak Zorunda Mıyız? Raşit Tunca 0 1,083 08-27-2024, 05:43 AM

Hızlı Menü:

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi